img Plodovi zime

Dokumentarni film
"Plodovi zime"

Film o modernom Beogradu, toliko modernom da tokom zime na krošnjama drveća rastu plastične kese. Doduše, ima ih i leti, ali se onda od lišća ne vide...

Film se direktno bavi plastičnim kesama koje su postale naša ružna svakodnevica, ma koliko u nekim situacijama bile korisne. Korisne prilikom kupovine namirnica i robe koju u njih stavljamo, ali ružna svakodnevica kada ih vidimo na smetlištima. Pogotovo kada ih tokom zime vidimo kako sa golih grana drveća u beogradskim parkovima i šetalištima lelujaju na vetru.

Potrošačko društvo u kome živimo tera prodavce da se kupcima svakog trena nađu na usluzi pa i u tome da im i za običan paketić žvaka ili novine daju PVC kesu. Proizvodnja tih kesa je sa druge strane postala izuzetno jeftina tako da su kese najralzličitijih veličina postale dostupne svakome prodavcu –  od uličnog i pijačnog, do prodavca u hipermarketima... Opet, poluraspad materijala od kojih su kese napravljene traje hiljadama godina, a o tome je svest građana na izuzetno niskom nivou. I pored toga što se u najvećem broju evropskih država plastična kesa zakonima izbacuje iz upotrebe i uvodi papirna ili druga koju priroda "lakše svari", naše siromašno društvo i dalje koristi razne "prljave" tehnologije pa i ovu vrstu ambalaže.

Film je nagrađivan na više međunarodnih festivala.

Pogledajte trejler

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player