img U početku beše reč

Dokumentarni film
"U početku beše reč"

Uglanom se filmovi prave PO knjizi.
Ovo je film O knjizi.

Kao i istoimeni TV serijal, i film govori o najstarijem srpskom ćiriličnom rukopisu, ali na jedan drugači, sažetiji način. Film je učestvovao i nagrađivan je na mnogim internacionalnim festivalima. Premijeri ovog filma u beogradskom Centru Sava prisustvovalo je gotovo 3000 ljudi što je gotovo nezabeleženo na premijerama dokumentarnih filmova.

Junak ovog dokumentarnog filma je Miroslavljevo jevanđelje, rukopis koji po lepoti nema premca među sačuvanim pravoslavnim jevanđelistarima, sveta knjiga na kojoj je utemeljen svetogorski manstir Hilandar, jedina relikvija koju su ljubomorno u svom posedu čuvale sve tri srpske kraljevske dinastije- Nemanjići, Obrenovići i Karađorđevići. Miroslavljevo jevanđelje predstavlja jedinstveni spomenik i relikviju evropske i svetske kulturne baštine. Ono je jedan od najstarijih sačuvanih rukopisa na evropskom tlu i verno odslikava i nosi duh hrišćanske Evrope dvanaestoga veka. Njegova istorija slična je istoriji Evrope, uzburkana, večno promenljiva i suočena sa izazovima vremena. Zato je snimanje filma obavljeno na gotovo celokupnom evropskom kontinentu, na originalnim lokacijama u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rusiji, Austriji, Albaniji, Svetoj Gori, Kosovu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Film osvetljava jedinstvenu sudbinu ovog rukopisa iz 12. veka - od njegovog nastanka u današnjoj Crnoj Gori do upisa u registar UNESKO-a “Pamćenje  sveta”.

Pogledajte trejler

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player